Aktualności

wykres pp JPG

Psychodietetyka – recepta na nadmiarowe kilogramy

Redukcja masy ciała i idealna sylwetka – jak to zrobić łatwo, szybko i bez wyrzeczeń?

W teorii wszystko jest takie proste… – zmniejszyć ilość spożywanych kalorii, uprawiać sport i dać organizmowi czas na regeneracje, a wtedy czysta matematyka sprawi, że zbędne kilogramy znikną. Słyszeliście to już milion razy? – ja też…

A jak jest w praktyce i w rzeczywistości, kiedy okazuje się, ze dziesiątki zmiennych czynników, decydują o powodzeniu w odchudzaniu?

W jakim stopniu nasza „głowa” decyduje o sukcesie w drodze do utraty masy ciała?

Czy psychologiczne aspekty nadwagi i otyłości są równie istotne jak te żywieniowe?

Czy jest coś takiego jak psychologia odchudzania, czym jest głód w ujęciu psychologicznym i dlaczego sięgamy po jedzenie w odpowiedzi na bodźce emocjonalne?

Wokół tych zagadnień oscyluje – psychodietetyka. Wydawać by się mogło, że pojęcie stosunkowo nowe, stworzone na potrzebę trendów ostatnich lat, ale termin ten, już w 1936 roku został zdefiniowany jako „nauka o żywieniu w zdrowiu i chorobie ze szczególnym uwzględnieniem aspektu mentalnego”. Dyscyplina ta jednoznacznie wiąże stan psychiczny osoby zmagającej się z nadwagą z efektywnością procesu odchudzania. Jak to się odbywa? Ośrodkowy układ nerwowy a dokładniej ośrodek głodu i sytości zlokalizowany w podwzgórzu odpowiada za kontrolowanie zachowań związanych z pobieraniem i zaprzestaniem spożywania pokarmów. Wahania w wydzielaniu hormonów: leptyny, greliny czy rezystyny mogą wpływać na występowanie zaburzeń odżywiania i pobudzać nieprawidłowe zachowania żywieniowe sprzyjając procesowi powstawania nadwagi. Tak działa fizjologia ludzkiego organizmu, a gdzie tu jest miejsce dla psyche? Otóż nie od dziś wiadomo, że jedzenie poza dostarczeniem energii do życia i najbardziej prozaiczną swoja funkcją jest także sposobem na dostarczenie nam przyjemności i w ten sposób bardzo wyraźnie angażuje sferę emocjonalną osoby będącej na diecie.

Przez lata gloryfikowany był pogląd, że aby osiągnąć i utrzymać efekt redukcji masy ciała należy konsekwentnie rezygnować z przyjemności kulinarnych i wykształcić w sobie umiejętność odmawiania. Obecny stan wiedzy, przewrotnie wskazuje jednak na efekt odwrotny, mianowicie – bardzo restrykcyjny i ograniczający schemat dietetyczny sprzyja cyklicznym epizodom objadania się, które w następstwie pobudzają emocjonalne poczucie braku sprawczości czy braku kontroli nad własnym ciałem i życiem. Cykl się zamyka… i powtarza osadzając nas w błędnym kole ciągłego odchudzania i powodując frustracje.

… katorżnicza dieta -> poczucie straty -> rekompensowanie straty objadaniem się -> efekt jojo -> próba odzyskania kontroli nad własnym ciałem -> katorżnicza dieta… itd.

I tu przychodzi z pomocą liberalizacja diety – aby trwale zredukować masę ciała i utrzymać jej efekty, menu ma być zdrowe, ma ograniczać ilość spożywanych pokarmów i eliminować produkty antyodżywcze ALE… ma być smaczne, ma dawać poczucie komfortu i przyjemności. Dieta ma być sposobem odżywiania, który zaspokoi potrzeby fizjologiczne ale także te emocjonalne.

Redukcja zbędnych kilogramów jest procesem powodującym pożądane zmiany fizjologiczne o charakterze zewnętrznym – jak np. zmiana rozmiaru ciała, ale także oddziałuje wewnętrznie: poprawia funkcjonowanie układu sercowo‑naczyniowego, normalizuje parametry biochemiczne czy wpływa na insulinowrażliwość. Ale… należy pamiętać też o tym, że poddawanie się zbyt dużym restrykcjom dietetycznym powoduje zmiany emocjonalne, sprzyja występowaniu depresyjnego nastroju, irytacji, poczucia rozdrażnienia czy niepokoju oraz powoduje objawy psychosomatyczne takie jak bóle głowy, nudności, wyższy poziom odczuwanego zmęczenia i sprzyja występowaniu efektu jojo. Ponadto, konieczność podporządkowania się bardzo wymagającej rozpisce z jadłospisem wywołuje poczucie straty i bezradności – a zależy nam na wypracowaniu zupełnie innego efektu. Celem samym w sobie jest wymarzona sylwetka a jej osiągnięcie ułatwi wzbudzenie pozytywnych emocji związanych z uświadomieniem sobie, że zmieniając nawyki robimy coś dobrego dla siebie, dbamy o zdrowie, o samopoczucie i wygląd. Takiej postawie powinna towarzyszyć duma, entuzjazm i poczucie kontroli nad własnym życiem – warto nad tym pracować.

Pamiętajmy, że wzrost masy ciała jest procesem na który „pracujemy” tygodniami, miesiącami, nawet latami, a więc odwrócenie efektów tego procesu i odchudzanie również wymaga pracy i właśnie czasu. Wymaga postawienia sobie realnego i mierzalnego celu oraz umiejscowienia go w czasie. Czas – jest tym co najtrudniej nam sobie dać, bardzo często chcemy efektów natychmiast, tu i teraz.  A teraz jest właśnie czas na zmianę, na postawienie sobie celu i skuteczne konsekwentne działanie.

 

DIETETYKjpg

Żywienie w chorobach tarczycy

Statystycznie, blisko 20% populacji dotykają choroby tarczycy, które stają się plagą i znakiem dzisiejszych czasów. Niestety w wielu przypadkach sami fundujemy naszej tarczycy prawdziwy rollercoaster  ciągłym stresem, tempem życia i nieracjonalnym sposobem żywienia.
A teraz tak szczerze:
Kto z Was zmaga się z Hashimoto lub innymi dysfunkcjami pracy tarczycy? ?
Jeżeli codziennie rano łykasz ?Eutyrox lub ? Letrox i właściwie nie wiesz dlaczego tabletkę trzeba połknąć na czczo i potem odczekać godzinę na pierwszy posiłek? ⏰⏰⏰ A może masz zalecenie aby leki przyjmować przed snem?
I pytanie z serii „trudne” – czy i jak żywieniowo można wspomóc pracę tarczycy?
Czy wiesz, że prawidłowa dieta w przebiegu chorób tarczycy:
? zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób współistniejących – a ich wachlarz dla „pacjentów tarczycowych” jest niestety szeroki (niepłodność, choroby układu krążenia, osteoporoza, depresja, anemia, otyłość, cukrzyca, celiakia, choroby autoimmunologiczne i inne);
? spowalnia procesy zapalne, które są charakterystyczne dla przebiegu choroby;
? ma korzystny wpływ na samopoczucie;
? normalizuje masę ciała w przypadku występowania nadwagi lub otyłości;
? usprawnia działanie stosowanej farmakoterapii;
Sami odpowiedzcie na pytanie: czy warto stosować odpowiedni model żywienia? – my jesteśmy na TAK.
Jeżeli zmagasz się z chorobą tarczycy –  zapraszam na konsultacje dietetyczne. Żywienie to lek pierwszego wyboru.

Dlaczego _dieta_ to nie dieta (1)

Dlaczego “dieta” to nie dieta?

Dlaczego „dieta” nadal rozumiana jest jako absurdalny jadłospis?

– ⛔pobrany z portalu internetowego,

– ⛔wycięty z gazety z „dobrymi radami”,

– ⛔pożyczony od koleżanki, która przecież ma go od trenera personalnego.

☢Dlaczego powszechnie stosowane są modne, katorżnicze „diety”, które być może przyczyniają się do chwilowej redukcji masy ciała ale finalnie kończą się efektem jojo, niedoborami pokarmowymi, spowolnieniem metabolizmu i innymi powikłaniami zdrowotnymi? ☢??

Czy warto? – zdecydowanie NIE!

Może trzeba zgłębić temat? Poza dietą jest przecież jeszcze DIETOTERAPIA – DIETOPROFILAKTYKA – INTERWENCJA ŻYWIENIOWA – LECZENIE ŻYWIENIOWE  i całe mnóstwo określeń i zlepków słów definiujących obszerny temat odżywiania … ZDROWEGO ODŻYWIANIA. ??????

✅dietoprofilaktyka – to optymalny sposób żywienia, którego celem jest zapobieganie powstawaniu różnych schorzeń, dolegliwości i chorób (także nadwagi, otyłości i ich konsekwencjom).

✅dietoterapia  – to sposób żywienia, w którym z przyczyn zdrowotnych modyfikujemy podaż składników odżywczych w taki sposób, aby uzyskać działanie terapeutyczne.

✅interwencja żywieniowa – to wspomaganie żywieniowe stosowane w przypadkach stwierdzenia niedoborów składników odżywczych, wówczas gdy nie można dostarczyć ich odpowiedniej ilości spożywając posiłki w sposób zwyczajowy (polega np. na modyfikacji diety pod względem składu, konsystencji czy uzupełnienia jej odpowiednimi suplementami).

✅leczenie żywieniowe – to postępowanie medyczne mające na celu poprawę jakości życia, minimalizowanie ilości możliwych powikłań w przebiegu chorób a także utrzymanie lub poprawę stanu odżywienia.

? Dieta ma być sposobem żywienia. Ma być naturalnym elementem dbania o siebie. Ma nas odżywić i dostarczać nam przyjemności  – TAK – JEDZENIE (także w opinii dietetyka) TO PRZYJEMNOŚĆ  i niech tak zostanie.

Dobry jadłospis można zbudować na produktach lubianych i smacznych. Czasem wystarczy metodą małych kroków zmodyfikować drobne rzeczy, zastanowić się nad swoimi przyzwyczajeniami i wprowadzić kilka zmian – ale na stałe, nie na tydzień lub dwa.

Dbajcie o siebie – codziennie! I pamiętajcie, że dieta to nie liść sałaty popity koktajlem z jarmużu.

odmrożenie rehabilitacji

Procedury bezpieczeństwa COVID‑19

Szanowni Państwo,
zgodnie z wytycznymi Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, dotyczącymi kolejnego etapu „odmrażania gospodarki” i powrotu do „nowej normalności” – od 4 maja wznowiona została rehabilitacja lecznicza ?‍⚕?‍⚕
W związku z jesteśmy do Państwa dyspozycji ???
Zapraszamy serdecznie do umawiania wizyt ? 790 385 759

Ze względu na trwający nadal stan epidemiczny opracowaliśmy i wdrażamy działania maksymalizujące bezpieczeństwo naszych Pacjentów oraz Fizjoterapeutów:

W gabinecie przestrzegamy wszelkich zasad higieny i bezpieczeństwa, prowadzimy bieżącą dezynfekcję wszystkich elementów wyposażenia z którymi kontakt ma Pacjent lub Fizjoterapeuta;

W celu maksymalnego ograniczenia ryzyka przenoszenia drobnoustrojów i pełnej dezynfekcji pomieszczeń w których przyjmujemy Pacjentów, w gabinecie zostaje zainstalowana przepływowa lampa BioTectum UV‑C, która w krótkim czasie skutecznie usuwa wirusy, bakterie, grzyby oraz inne drobnoustroje przy bezpieczeństwie zastosowania w obecności ludzi;

Przed rozpoczęciem konsultacji obowiązkowa jest dezynfekcja rąk (dozownik z płynem dezynfekującym znajduje się w recepcji);

Aby ograniczyć konieczność przebywania w poczekalni, zwracamy się z prośbą, aby na wizytę przychodzić punktualnie oraz bez osób towarzyszących (wyjątek stanowią opiekunowie osób niepełnosprawnych oraz nieletnich);

Pacjent przed konsultacją proszony będzie o:

wypełnienie ankiety której celem jest minimalizacja ryzyka związanego z bezobjawową transmisją wirusa SARS‑Cov‑2.
Zastrzegamy prawo do odmowy udzielenia świadczenia w przypadku wątpliwości dotyczących udzielonych odpowiedzi;
podpisanie oświadczeń dotyczących świadomości na temat ryzyka zakażenia patogenami przenoszonymi drogą kropelkową w tym wirusem SARS‑CoV‑2.

Liczymy na wyrozumiałość i pełną współpracę z Państwa strony

DZIĘKUJEMY
W razie wątpliwości zapraszamy do kontaktu telefonicznego 790 385 759

poradnia dietetyczna png

Dietetyk w ActivREHA

Rozszerzamy nasze usługi o konsultacje dietetyczne.  Nasz specjalista ds. żywienia to dietetyk z wykształcenia i z pasji. Absolwentka studiów z zakresu dietetyki na wydziale Fizjoterapii i Nauk o Zdrowiu w Gdańskiej Wyższej Szkole Zdrowia. Absolwentka Uniwersytetu Warmińsko‑Mazurskiego w Olsztynie, specjalista z dyplomem Psychologii Biznesu oraz Szkoły Menedżerów Uniwersytetu Gdańskiego. Certyfikowany Dietetyk Polskiego Instytutu Dietetyki w Warszawie. Dyplomowany specjalista z zakresu żywienia zgodnego z Tradycyjną Medycyną Chińską.

Zakresem kompetencji obejmuje działania mające na celu trwałą redukcję masy ciała oraz dietoterapie w jednostkach chorobowych. W kręgu jej szczególnych zainteresowań leży postępowanie dietetyczne jako element wspomagający leczenie zaburzeń płodności.

Szkolenia

  • Dietetyka i Suplementacja, Mauricz Training Center, – mgr Jakub Mauricz – moduły I, II, III, IV
  • Rola diety w schorzeniach tarczycy – Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej – dr Aneta Koszowska
  • Interpretacja badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka, moduły I, II – Gackowska, Barbell Kitchen – mgr Monika Gackowska
  • Nadwrażliwości pokarmowe i zaburzenia mikroflory jelitowej a choroby cywilizacyjne – Centrum Medyczne VitaImmun- mgr inż. Dominika Jankowska
  • Diety roślinne w teorii i praktyce – Barbell Kitchen, mgr Daria Łukowska
  • Dietetyka Podstawowa – Polski Instytut Dietetyki
  • Dietetyka Zaawansowana – Polski Instytut Dietetyki
  • Praktyczna dietoterapia w najbardziej złożonych przypadkach chorobowych – mgr Dominika Gier
  • Refluks żołądkowo – przełykowy u pacjenta z otyłością – praktyczne połączenie diety redukcyjnej i lekkostrawnej, dr n. o zdr. Matylda Kręgielska Narożna
  • Zespól jelita nadwrażliwego a skuteczne wsparcie suplementów i probiotyków wraz z dietą LOW FODMAP, dr n. med. Angelika Kargulewicz
  • Dieta ketogenna i jej zastosowanie w leczeniu zmian nowotworowych, mgr Justyna Posłuszna
  • Diagnostyka i dietoterapia chorób skóry, mgr Monika Gackowska – Liśińska
  • Diagnostyka i dietoterapia zaburzeń gospodarki hormonalnej, mgr Monika Gackowska – Liśińska
  • Dietetyka kliniczna – dietoterapia w insulinoopornosći i PCOS, mgr Katarzyna Cybulska
  • Niepłodność – przyczyny, diagnostyka i skuteczna dietoterapia, mgr Dominika Gier
  • Mikrobiota jelitowa w schorzeniach zapalnych skóry, dr Oskar Kaczmarek
  • Dietetyka w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej – Centrum Szkoleniowe TOMO, wyk. Agnieszka Krzemińska
  • Fizjologia, patologia i terapia żywieniowa zaburzeń obiegów nerek, pęcherza moczowego, wątroby i pęcherzyka żółciowego według Medycyny Chińskiej, wyk. Agnieszka Krzemińska
  • Fizjologia, patologia i terapia żywieniowa zaburzeń obiegów serca i jelita cienkiego według Medycyny Chińskiej, wyk. Agnieszka Krzemińska
  • Fizjologia, patologia i terapia żywieniowa zaburzeń śledziony, żołądka, płuc i jelita grubego według Medycyny Chińskiej, wyk. Agnieszka Krzemińska.
rehabilitacja

Terapia wisceralna

„Żyjemy tak długo, jak funkcjonują nasze narządy wewnętrzne. Możemy się poruszać, pod warunkiem że pracują nasze kości, więzadła i mięśnie”.

 Florinda Czeija

Terapia Wisceralna jest to metoda leczenia skupiającą się na połączeniach pomiędzy układem mięśniowo‑szkieletowym a narządami wewnętrznymi. Wzajemne oddziaływania mięśniowo‑szkieletowe determinują położenie narządów w ciele, i odwrotnie, organy wewnętrzne mają znaczący wpływ na stan zdrowia kręgosłupa, miednicy, żeber, obręczy barkowej, mięśni oraz powięzi.

Organizm ludzki to spójny system naczyń powiązanych, w którym zakłócenie funkcjonowania jednego narządu przekłada się na konsekwencje i zaburzenia w działaniu innych elementów.

Nieprawidłowa postawa, skolioza, operacja, stany zapalne tkanek i narządów, niedożywienie lub stres emocjonalny mogą doprowadzić do dysfunkcji narządów. W konsekwencji w podrażnionych narządach powstaje napięcie, które jest przenoszone na układ mięśniowo‑szkieletowy. Mechanizm jest skomplikowany a jednocześnie banalnie prosty – np. zapalenie pęcherza moczowego lub zaparcia, mogą prowadzić do problemów ze stawami biodrowym lub odcinkiem lędźwiowym kręgosłupa.

Idea leczenia z zastosowaniem Terapii Wisceralnej opiera się na szczegółowej analizie historii chorób przebytych przez pacjenta, która następnie jest weryfikowana przez różne metody diagnostyczne w celu podjęcia leczenia istniejącego łańcucha zmian chorobowych. Na tej podstawie wdrażane jest skuteczne leczenie eliminujące przyczynę choroby a nie tylko skutek.

 

question-2415069__340

Co to właściwie jest FIZJOTERAPIA?

Co to jest  FIZJOTERAPIA?

Czy między fizjoterapią a rehabilitacją można postawić znak równości? I czym tak naprawdę zajmujemy?

Fizjoterapia to dziedzina z obszaru nauk medycznych, skupiająca się na leczeniu z zastosowaniem metod takich jak: ruch, bodźce mechaniczne, kinetyczne, elektryczne, chemiczne oraz świetlne.

Światowa Konfederacja Fizjoterapii definiuje naszą pracę jako działanie mające na celu rozwijanie, utrzymywanie oraz przywracanie maksymalnych zdolności ruchowych oraz funkcjonalnych.

A tak w praktyce i dosłownie … DOBRY FIZJOTERAPEUTA – to ktoś kto potrafi trafnie zdiagnozować, wyeliminować skutki w postaci dolegliwości bólowych ale przede wszystkim to specjalista, który poza pomocą doraźną skupi się na znalezieniu i zlikwidowaniu przyczyny bólu.

Rehabilitacja kolokwialnie mówiąc jest pojęciem „mniej pojemnym” – oznacza dosłownie działanie mające na celu usprawnienie osoby niepełnosprawnej. A wiadomo, że fizjoterapeuta poza szeroko pojętą niepełnosprawnością zajmuje się również leczeniem dysfunkcji układu nerwowo – mięśniowego, mięśniowo – szkieletowego, sercowo – naczyniowego oraz oddechowego. Spektrum działań jest wielopłaszczyznowe, obejmuje leczenie Pacjentów: po urazach, złamaniach, uszkodzeniach tkanek, stawów, z wadami postawy, zmagających się z chorobami przewlekłymi, schorzeniami neurologicznymi, ortopedycznymi a także z bólem różnych partii ciała – nie tylko kręgosłupa.

✔ Podsumowując… do fizjoterapeuty zapraszamy nie tylko w sytuacjach ekstremalnego bólu, po urazach ale również z tzw. „codziennymi dolegliwościami”: bóle głowy, dyskomfort w obrębie kręgosłupa, kończyn, uczucie drętwienia, mrowienia, ucisku, problemy ze snem, dyskomfort ze strony układu pokarmowego, dolegliwości związane z siedzącym lub stojącym trybem pracy i wiele innych…

✔Nasi fizjoterapeuci: DAJĄ RADĘ! Zapraszamy

jjKLAUDIA IMG_3324

Nowy specjalista na pokładzie ActivREHA – stawiamy na kompetencje c.d.

mgr Klaudia Antoniak

Absolwentka I i II stopnia studiów stacjonarnych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego – kierunek: Fizjoterapia.

Kursy i szkolenia:

  • Kinesiotaping KT1/KT2
  • Terapia manualna wg Typaldosa – FDM Fascial Distortion Model (kręgosłup, kończyna, górna, kończyna dolna)
  • Kompleksowa Terapia przeciwobrzękowa
  • Masaż tkanek głębokich i rozluźnianie mięśniowo‑powięziowe z anatomią palpacyjną
  • FDM Cranio – Integracja nerwowo – powięziowa
  • PNF (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation) –  metoda torowania nerwowo‑mięśniowego
  • Terapia wisceralna – wprowadzenie
  • Suche igłowanie, akupunktura
  • Zastosowanie MTG w redukowaniu bólów miesiączkowych
  • Wprowadzenie do metody NEURAC 1 i do wykorzystania aparatu RECORD w rehabilitacji medycznej
  • Terapia manualna wg Typaldosa – warsztaty rozwijające