Dieta to sposób żywienia, naturalny element dbania o siebie a także przyjemność. Dobry jadłospis można zbudować na produktach zdrowych, lubianych i smacznych. Współpraca z dietetykiem nie ogranicza się do rozpiski z jadłospisem, może w Twoim przypadku wystarczy zmodyfikować drobne rzeczy, zastanowić się nad przyzwyczajeniami i wprowadzić kilka zmian aby osiągnąć cel terapeutyczny. To Ty decydujesz, a ja pomogę Ci osiągnąć sukces na wybranej przez Ciebie ścieżce.
Nieważne, czy chcesz zrzucić 3 kg czy 30. A może Twoja masa ciała jest zbyt niska i potrzebujesz zdrowo “przybrać na wadze”? Z pewnością strategię dopasujemy do Ciebie i Twoich potrzeb. Możesz mi zaufać, jestem ekspertem do zadań specjalnych.
Jak przygotować się do pierwszej konsultacji u dietetyka i jak będzie przebiegać wizyta?
Podczas pierwszej wizyty przeprowadzam dokładny wywiad żywieniowy, poznaję Twoje zwyczaje żywieniowe, nawyki i plan dnia. Analizujemy wyniki badań krwi. Wykonujemy analizę składu ciała, określamy masę ciała oraz parametry takie jak: zawartość tkanki tłuszczowej, poziom tłuszczu wisceralnego czy masę mięśniową.
Wspólnie określimy cel naszej współpracy. Podejmujemy decyzję na temat metod jakimi będziemy do tego celu dążyć. Ustalimy np., czy będzie to indywidualnie skomponowany jadłospis, czy skupimy się na poradnictwie żywieniowym i szukaniu sposobów na wprowadzenie modyfikacji w Twoim stylu życia i modelu odżywiania.
Wspólnie ustalimy plan działania.
Jeżeli zdecydujesz się na indywidualnie skomponowany jadłospis:
– w ciągu 7 dni roboczych otrzymasz „skrojone na Twoją miarę” menu (będzie ono zbudowane w oparciu o Twoje: preferencje kulinarne, parametry antropometryczne z uwzględnieniem ewentualnych chorób z jakimi się zmagasz.
Jeżeli zdecydujesz się na metodę poradnictwa żywieniowego i korygowania ewentualnych błędów w Twoim zwyczajowym menu:
– w ciągu 2 dni roboczych otrzymasz indywidualny protokół żywieniowy wskazówki i zalecenia do systematycznego wdrażania.
Obie te metody mogą się wzajemnie uzupełniać. Do Twojego celu podejdziemy elastycznie. Ważne, aby na bieżąco korygować działania i zapewnić osiągnięcie efektów. Czasem warto zacząć od metody małych kroków. Wystarczy sukcesywnie wprowadzać z pozoru drobne modyfikacje, które w perspektywie czasu dają duży efekt. Jest to dobry sposób na uniknięcie nadmiernego napięcia i stresu, który zazwyczaj towarzyszy diametralnym zmianom.
Pamiętaj, że gotowy jadłospis, ma być dla Ciebie szablonem, który w perspektywie czasu wyrobi w Tobie nawyk i umiejętność prawidłowego odżywiania się. Jadłospis obrazuje ilość posiłków, ich objętość i wskazuje wartościowe produkty z których warto budować swoje menu w przyszłości.
Poradnictwo żywieniowe, dietetyka kliniczna i indywidualnie komponowane diety:
- Leczenie nadwagi i otyłości, trwała redukcja masy ciała
- Dietoterapia w jednostkach chorobowych i dysfunkcjach narządowych: zaburzenia pracy tarczycy, choroba Hashimoto, zaburzenia lipidowe, hipercholesterolemia, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia gospodarki węglowodanowej, insulinooporność, dysfunkcje pracy przewodu pokarmowego (IBS, refluks, zaparcia, biegunki, wzdęcia), trądzik i in.
- Żywienie kobiet w ciąży i dzieci, wspomaganie kobiecej płodności i równowagi hormonalnej
- Profilaktyka żywieniowa i zdrowotna, edukacja z zakresu prawidłowego, zdrowego odżywiania, wspomaganie odporności
- Spersonalizowane i indywidualnie komponowane smaczne jadłospisy